Σχετικά με το παγωτό

Το παγωτό είναι παγωμένο γλύκισμα, το οποίο φτιάχνεται συνήθως από κρέμα και γάλα.

 Για την καταγωγή και την ιστορία του διεκδικούν πολλοί "μνηστήρες',  εν προκειμένω η Κίνα, η Ιταλία, η Γαλλία, η Αμερική. Η αλήθεια είναι ότι το παγωτό δεν ήταν ένα γλύκισμα που εφευρέθη μονομιάς από κάποιον αλλά ακολούθησε εξελικτική πορεία, αντίστοιχη με αυτήν της ψύξης. Όσο πιο πολύ εξελίσσονταν οι τεχνικές ψύξης τόσο περισσότερο τελειοποιούνταν το παγωτό.

 Η ιστορία ξεκινάει από πολύ παλιά, καθώς η χρήση του πάγου ήταν γνωστή από τον αρχαίο κόσμο. Πηγές από το 3000 π.Χ. αναφέρουν ότι οι Κινέζοι ανακάτευαν χιόνι με χυμούς φρούτων για να δροσιστούν. 


Παγωτό made in Greece

   Στην Ελλάδα η πρώτη γαλακτοβιομηχανία άνοιξε το 1934, στον Βοτανικό και βρίσκεται ακόμα και σήμερα στην ίδια θέση. Λίγα χρόνια αργότερα άνοιξε και στην Β. Ελλάδα μεγάλη γαλακτοβιομηχανία, με έδρα τις Σέρρες. Τότε κυκλοφόρησε το πρώτο τυποποιημένο παγωτό αλλά διάφορες καινοτομίες όπως ο «πύραυλος», το παγωτό ξυλάκι κτλ. 

Οι πλανόδιοι παγωτατζήδες έγιναν σύμβολο μιας μεταπολεμικής Ελλάδας που εκσυγχρονίζονταν. Με το καρότσι τους γεμάτο παγωμένη κρέμα και παγωτά κασάτα περιφέρονταν στις γειτονιές και πούλαγαν την γλυκιά πραμάτια τους. Η πώληση παγωτού ήταν σχεδόν μονοπώλιο μέχρι τις αρχές του 70 (!), όταν άρχισε να ανοίγει η αγορά. 


Γλυκός θησαυρός με αξία.. διατροφική

Το παγωτό είναι το πιο διάσημο αλλά και το πιο παρεξηγημένο γλυκό στον κόσμο. Γιατί;

  • Μπορεί να είναι κρύο αλλά δεν προκαλεί κρυολογήματα. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι το παγωτό ανακουφίζει από τον πονόλαιμο και το κρυολόγημα!

  • Μπορεί να έχει ζάχαρη αλλά δεν παχαίνει. Το παγωτό, όταν φτιάχνεται με απλό γάλα, χωρίς αβγά και κρέμα είναι ένα εξαιρετικά υγιεινό γλυκό. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και οι διαβητικοί μπορούν να τρώνε ένα απλό παγωτό την εβδομάδα.

  • Μπορεί να είναι γλυκό αλλά είναι εξαιρετικά θρεπτικό. Οι διαιτολόγοι λένε ότι ένα αγνό παγωτό ισοδυναμεί με ένα δεύτερο ποτήρι γάλα. Πράγματι έχει θρεπτική αξία παρόμοια με του γάλακτος, αφού τα 100 γρ. παγωτού προσδίδουν περίπου 100-120 mg ασβέστιο, δηλαδή περίπου το 10% της ημερήσιας ανάγκης του οργανισμού σε ασβέστιο.
Σχολικό έτος 2017-2018 | Η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε στα πλαίσια του μαθήματος της Τεχνολογίας στην                                             Β΄ τάξη του Γυμνασίου Σούδας Χανίων, για εκπαιδευτικούς και μόνο σκοπούς.                                                                                                                                                        Επιμέλεια Ιστοσελίδας : Τζαμαντάκη Μαρία , μαθήτρια  Β5,                                                                                                  Εποπτεία ιστοσελίδας : Μαντζαράπη Παναγιώτα, εκπ/κος Τεχνολόγος ΠΕ17.01
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε